Хора, спрете се малко!


• Намирам работа на мои познати - без ответ от тяхна страна, без "благодаря", без елементарно телефонно обаждане. 

• Мой познат си търси служители, при което аз разпращам съобщение с изисквания до мои познати, които се занимават със същата сфера на дейност. - Отговорът е: "seen"; или "Аз си имам работа." Еднозначен и кратък, без "благодаря" който те оставя с усещането, че сякаш си му длъжен на тоя човек. 

• Сърфирайки в нета и занимавайки се с интересни събития и проекти, много често попадам на такива от тях, които не са в моята сфера, но ми изглеждат интересни и бързам да ги споделя с мои познати. Отговорът е: "Ти подиграваш ли се с мен, как бих се навил на това нещо, за толкова малко пари и т.н." Излишно е да казвам, че не само няма "благодаря, че се сети за мен", а "подиграваш ли ми се" си е вече черешката на тортата. 

Искам да кажа няколко думи за онези мои познати, които толкова са се отплеснали и самозабравили, че са пропуснали основните неща, чрез които, единствено и само, могат да бъдат продуктивни, ефективни и успешни. 

Като първо правило бих изтъкнала: 

1. Човещина

Когато някой познат ти се обади с предложение за работа, не бързай да вириш нос и да подминаваш с пренебрежение. Вместо това благодари за съдействието на този човек. Когато пораснеш ще разбереш, че безплатен обяд няма и не само, че няма, а е и много, много скъп. 

2. Работа в екип

Независимо за колко успял се мислиш и колко лидерски и авторитарно си настроен относно успехите си, ще ти кажа една истина. Никой не успява сам. Всеки успех си има една майка и много бащи. Така че, помисли добре, преди да откажеш възможност за развитие, заради голямото си его. 

3. Стремеж към развитие и експериментиране. 

В сферата на развитието стои непрекъснатото тестване на собствените ти възможности, като игра, в която ти непрестанно надскачаш зоната си на комфорт и така усвояваш нови умения. 
Затова не бързай да се присмиваш на нестандартен или не съвсем добре платен проект, защото не знаеш какво и колко може да ти даде. Добре е човек да работи и да взима участие в интересни проекти, дори и да не са съвсем добре платени. Смятам, че това е ценен опит и дава по-широк поглед за нещата от друг ъгъл. Няма ли експериментиране, няма и развитие. 

4. Запазване на връзките и добрите отношения. 

От опит знам, че хората от твоята сфера на дейност ще останат същите. Тоест ще срещаш същите хора, в своите бъдещи начинания. Затова изпълнявай поетите ангажименти към тях усърдно, дръж на обещанията си, запази доброто отношение и работи с тях с внимание, защото много често ще се срещате по червения килим. Също така не подценявай тези, които изостават, защото могат да се засилват. 

Сигурна съм, че има още много "правила" за това как да бъдем успешни но, хора, много ви моля, когато някой ви помага или просто се сеща за вас, асоциирайки ви, имайте благоразумието и адекватното отношение към него, преди да загубите този човек, заради пренебрежителността и витаенето ви в облаците. 

От високо се пада най-страшно! 

И помнете: Човек е толкова голям, колкото може да се наведе, за да ви помогне.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Не бъркай добротата с наивитет.

Цената на успеха